Kezdőlap arrow Lakossági hitel arrow Lakáslízing - mit is jelent ez pontosan?

Hitel - Hitel kereső

Kiemelt hitel

Autógumi hitelre? Már ez sem probléma

Az abroncs cseréjére minden évben felhívják figyelmünket, s nincs is olyan autós, aki ne lenne tisztában annak fontosságával. Ennek ellenére
 

BAR-lista (KHR)

BAR-lista - Központi hitelinformációs rendszer(KHR) BISZ
 

Építési kölcsön

Építési hitel hitelajánlat adatlap Jelzáloglevél kamattámogatás mellett nyújtott házépítési hitel A hitel ház építésére vehető igénybe. A hitel
 

Földhivatal

Földhivatal - Földhivatakok megyénként  
 

Gyorshitel

Gyorshitel 5 nap alatt Szabad felhasználású hitel hitelajánlat adatlap   Gyorshi
 

Lakáslízing - mit is jelent ez pontosan?

A tavasz és a nyár az ingatlanvásárlás és a költözés időszaka, ám sajnos tény, hogy a legtöbben csak a hitelintézetek ajánlatainak igénybe vételével tudják megoldani a saját lakáshoz jutást. A piaci kínálatban folyamatosan újabb és újabb lehetőségek jelennek meg, és az állami kamattámogatás, valamint a szocpol mellett a lakáslízing is egyre többek számára teszi lehetővé, hogy a szükséges összeghez hozzájussanak. Az ingatlantajolo.hu rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a számos lakás hirdetés közötti böngészés alkalmával tartsa szem előtt, hogy milyen kedvezményt szeretne igénybe venni, s ez alapján válogasson akár vételi ár alapján kínálatban.

 

De alapvetően mi is a különbség a lakáshitel és a lakáslízing között? Jobban megéri egyik vagy másik mellett dönteni? Kinek ajánlott az egyik, és mikor érdemes a másikat választani? Az önerő szempontjából mindkét esetben szükség lesz legalább a forgalmi érték 20 százalékának készpénzben történő befizetésére. Legyen szó tehát akár lakáshitelről, akár lakáslízingről, annak összege csupán a lakás forgalmi értékének 80 százalékáig terjedhet. A hitelintézetek ajánlatait érdemes személyesen megismerni, hiszen bankonként eltérő, hogy milyen finanszírozási arányokat állapítanak meg. Olyan tényezők játszanak szerepet ebben, mint az adós jövedelmi helyzete, valamint a megvásárolni kívánt ingatlan területi elhelyezkedése. Ha tehát ez alapján úgy véli a hitelintézet, hogy több önerőre van szükség, úgy a 20 százalékot meghaladó mértékre is szükség lehet.

 

A lakáslízing tulajdonképpen nem más, mint a bérleti jog megvétele. Előszeretettel ajánlják a bankok azok számára, akik albérletben élnek, amivel kapcsolatban valóban igaz, hogy hasznosabb saját célra fizetni, mint az albérleti díjjal gyakorlatilag kidobni a pénzt az ablakon, de azt a legtöbbször elfelejtik a szakemberek, hogy nem véletlen választják sokan az albérletet és a vele járó kényelmetlenségeket. Mivel az önerő a lakáslízing esetében is követelmény, így egyértelműen látható, hogy azok számára, akik nem rendelkeznek a megfelelő összeggel, ez sem jelent megoldást a lakáshoz jutásra. Alternatív megoldást jelenthet az ingatlanfedezet bevonása a lakáslízing ügyletbe, természetesen a feltételek bankonként eltérőek, és a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől is függőek.

 

Természetesen nem csak hátrányai vannak a lakáslízingnek. Az új és használt lakásra egyaránt fordítható összeg kedvező lízingdíjakkal párosul, a lízingbírálat pedig a hiteleknél megszokottnál általában gyorsabban történik. Amennyiben nem rendelkezik megfelelő nagyságú fizetéssel, például csak minimálbérrel, akkor pótfedezet bevonható az ügyletbe. További előny, hogy 15 millió forintig illetékmentességet élvez a lakáslízing felhasználásával vásárolt ingatlan.

 

Lehetőség van arra, hogy ha anyagi helyzete úgy alakul, előtörleszthesse a fennálló tőketartozást. Amennyiben értékesítené az ingatlant még a törlesztés befejezése előtt, erre minimum három évet kell várnia, viszont ekkor vevőkijelölési joggal rendelkezik. Az ingatlantájoló szerint is az alacsonyabb közjegyzői díjak, és a rugalmas feltételek miatt sokak számára lehet kedvező megoldás lakás vásárlásához a lízing. A törlesztő részletek nagysága a teljes lízingösszeg, valamint a futamidő alapján kerülnek kiszámításra, természetesen a kamatokkal együtt. Átgondolni mindenképpen érdemes a lakáslízingben rejlő lehetőségeket, hiszen egy alternatívát kínálnak arra, hogy végre saját ingatlannal rendelkezzen.

 
Következő >

 
MNB: 113080142752